7 Mayıs 2010 Cuma

Demokrasi

Demokrasi nedir ? Demokrasinin faydaları ve zararları nelerdir ? bu soruları ele alacağız bu yazımızda.

İlk önce demokrasinin tanımını yaparak başlayalım. Demokrasi; halkın iktidar olmasıdır. Yani devleti halkın yönetmesi, herkesin eşit olmasıdır.

Demokratik bir toplumda, halk istediğini başa getirir istemediğini getirmez. Bu konuda özgürdür. Ülkemizi düşünecek olursak, halkın en çok oy verdiği başbakan olur. Devleti o yönetir.O kişiyi halk seçmiştir. Halkın temsilcisidir.
Şu zamanda demokratik bir yönetim şekli olmayan ülkeler güç kaybederler. Oysaki demokrasinin olduğu bir ülkede, ülke liderinin yaptığı yanlışlar muhalefet tarafından dile getirilebilir. Devleti düzgün yönetemiyorsa bir daha halk seçmez.

Demokrasi ile yönetilen ülkelerde kadın erkek eşitliği vardır. Kadınlar dışlanmaz ezilmez. Onlara da hak verilir. Nitekim okullarda, hastahanelerde, devlet dairelerinde, özel sektörde ve birçok çalışma alanlarında kadınlar çalışabilmekte.

Demokrasi olmasaydı, güçlü olan kişilerin sözü geçecek, onlar ne istiyorsa o olacaktı.

Demokrasinin zararına gelince, düşündüğümde ilk önce aklıma birşey gelmedi.Ancak şu örneği verirsek belki anlaşılabilir. Amerikanın eski başkanı Bush demokrasiyle ülkesinin başına geçmişti. Yaptıkları ise canilikti. İnsanları katletti. Ülkesinin menfaatleri için masum yavruları öldürdü.

Sizde bu konu hakkında bildiklerinizi yazabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder